Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het steunweefsel rond de tand. Het tandbeen waarin de tanden staan wordt vernietigd door bacteriën. Het tandvlees gaat bloeden en na een tijd komen de tanden los te staan. De beste manier om parodontitis te voorkomen is goed poetsen met de juiste methode met een elektrische tandenborstel en voldoende lang. Ook dient er dagelijks tussen de tanden gepoetst te worden met flosdraad, interdentale borsteltjes of tandenstokers.

Indien de ziekte echter al aanwezig is dient het behandeld te worden, anders gaan de tanden op termijn verloren.

Meestal merkt men niet dat men ontstoken of bloedend tandvlees heeft, een slechte adem of tanden die beginnen los te komen. Dit zijn echter de eerste symptomen die wijzen op parodontitis.
De beste manier om na te gaan of u last heeft van parodontitis of gingivitis is om aan uw tandarts te vragen om bij de volgende controle ook eens uw tandvlees te testen. Door een eenvoudig testje van 2 minuutjes kan hij de globale gezondheid van uw tandvlees beoordelen, bovendien wordt dit testje grotendeels terugbetaald door het ziekenfonds.
Als uw tandvlees en tandbeen in slechte conditie is zal de tandarts u meestal doorverwijzen naar de parodontoloog.

In onze praktijk volgt er dan een 1e onderzoek waarin de ernst van de situatie wordt beoordeeld en we een behandeltraject met u opstellen en bespreken.

Dit bestaat uit vier fases:

1/ de initiële niet-chirurgische behandeling (rootplaning)

2/ na drie maanden volgt er een herbeoordeling waarin het vervolgtraject wordt opgesteld en met u besproken

3/de chirurgische behandeling (soms is dit nodig, soms niet)

4/ De nazorg

U kunt meer uitleg vinden hierover op www.parodontologie.be of op www.efp.org

 

 

 
 
 
 
Praktijk voor Parodontologie en Implantologie te Haacht - behandeling parodontitis, implantaten, parodontale plastische chirurgie